Muutoksen tuulia

Mónica Pereña: Language learning and assessment transformation: An opportunity for educative innovation

Kieltenopetus Espanjassa on murroksessa tai ainakin omaksumassa uutta asennetta monikielisyyteen. ALTE:n konferenssissa aiheesta oli puhumassa Mònica Pereña Katalonian yliopistosta.

Katalonian alueen kouluissa kielten kirjo on suuri: koululaisista noin 45% puhuu äidinkielenään espanjaa, 35% katalaania ja 10% molempia. Lisäksi noin 10%:n äidinkieli on jokin muu ja uusien tulijoiden joukko kasvaa jatkuvasti. Lisäksi prosentit tietysti vaihtelevat paikkakunnasta riippuen.

Kielipoliittisesti tilanne on kaksijakoinen ja arka. Taustalla on vuosikymmenten kiistely siitä, millä kielellä oppilailla on oikeus saada opetusta: maan virallisella kielellä espanjalla vai monen kotikielellä katalaanilla, joka myös on itsehallintoalueen toinen virallinen kieli satojen vuosien perinteineen.  Tällä hetkellä opetuskielenä hallitsee katalaani, joka vielä kolme vuosikymmentä sitten oli käytössä lähinnä kotona ja ystävien kesken.

Lisäksi opetussuunnitelmaan kuuluu kahden vieraan kielen opiskelu sekä tietysti oman äidinkielen opiskelua joitakin tunteja viikossa, oli se sitten espanja, katalaani tai jokin muu. Ei siis mikään yksinkertainen asetelma opetuksen ja arvioinnin näkökulmasta! Ja onko näin monikielisessä ympäristössä edes mahdollista opettaa kieliä erillään muista? Pereñan sanoin: Halutaanko edistää useiden yksikielisten yhteisöjen muodostumista vai yhden monikielisen?

Pereñan esitys Katalonian tilanteesta taustoittaa hyvin kysymystä monikielisyydestä osana opetusta ja arviointia. Eurooppalaisilla kentillä puhaltavat nimittäin nyt tuulet, joiden mukaan tavoitteena on monikielinen kompetenssi ja laaja kielellinen repertoaari. Ei siis enää yhden tai kahden kielen ”täydellistä” hallintaa eristyksissä muista, vaan eri kielten ja kielellisten taitojen sekoittamista ja hyödyntämistä erilaisissa tilanteissa. Kuulostaa hienolta, mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Tätä toivottavasti valaisee pian julkaistava Eurooppalaisen viitekehyksen lisäosa, joka tulee sisältämään 20 uutta taitotasoasteikkoa aiheesta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s