Erilaisia lukutapoja

Keskiviikkona 16.9. käsittelimme ALTEn kurssilla luetun ymmärtämistä professori Cyril Weirin johdolla. Weirin mukaan on olemassa kaksi lukutapaa: huolellinen lukeminen (careful reading) ja nopea lukeminen (expeditious reading). Huolellinen lukeminen on hidasta ja lineaarista, kun taas nopea lukeminen on valikoivaa ja tehokasta. Weirin mukaan monet opiskelijat hallitsevat hyvin huolellisen lukutavan, mutta eivät nopeaa lukutapaa (eikä nopeaa lukemista juurikaan edes testata). Varsinkin korkeakouluopiskelijoiden olisi kuitenkin hyvä hallita nopea lukutekniikka, sillä yliopistossa on paljon luettavaa ja opinnoissa on hyötyä siitä, että osaa nopeasti päättää, kannattaako tekstiä lukea vai ei.

Iltapäivällä saimme itse kokeilla nopeaa lukutapaa. Saimme tehtäväksi silmäillä n. 1,5 sivun mittainen teksti, ja aikaa lukemiseen oli 3 minuuttia eli ideana oli käyttää nimenomaan silmäilevää lukutekniikkaa (skimming). Tekstiä lukiessa jokaisen piti samalla miettiä, mitkä ovat tekstin pääajatukset. Muistiinpanoja ei saanut tehdä, vaan pääkohdat piti pitää työmuistissa. Sitten teksti piti laittaa pois ja pääajatukset piti kirjoittaa paperille, eikä kaverin kanssa saanut keskustella. Aikaa tähän oli 4 minuuttia. Lopuksi kävimme pienryhmissä läpi jokaisen ryhmäläisen kirjoittamat pääajatukset ja yhdistimme ne listaksi erilliselle paperille. Ainakin 2/3 ryhmästä piti olla samaa mieltä (löytää konsensus), jotta ajatus hyväksyttiin listalle. Lopulta jokaisella pienryhmällä oli listattuna tekstistä noin 4-5 pääajatusta.

Weirin mukaan edellä kuvailtu ”text mapping” voisi olla hyvä tapa aloittaa luetun ymmärtämisen tehtävän laatiminen:  tekstistä kannattaa etsiä pääkohdat ja kohdistaa kysymykset niihin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s